“Στα Χνάρια των Ηρώων” Θεσπιές -Θερμοπύλες με ρεκόρ! Tο Ευχαριστώ από τον Δήμαρχο-ΒΙΝΤΕΟ

Mε εντυπωσιακό ρεκόρ διαδρομής, στον αγώνα στα “Χνάρια των Ηρώων” τερμάτισε ο Φάνης Αρκουμάνης τα ξημερώματα μπροστά στο μνημείο του Λεωνίδα στις Θερμοπύλες.

O Φάνης Αρκουμανης κάνοντας τα 102 χλμ με Ρεκόρ διαδρομής 8 ώρες και 56 λεπτά . Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν 9 ώρες και 17 λεπτά.

Με αριθμό ρεκόρ τους 240 δρομείς, ο αγώνας ξεκίνησε  μπροστά από το μνημείο του Δημόφιλου στις Θεσπιές Βοιωτίας με κατεύθυνση και τερματισμό στο άγαλμα του Λεωνίδα στις Θερμοπύλες Φθιώτιδας.

«Στα χνάρια των Ηρώων», δηλαδή επί της διαδρομής που ακολούθησαν οι 700 Θεσπιείς όταν το καλοκαίρι του 480πχ προσέτρεξαν ώστε να ενισχύσουν τους 300 Σπαρτιάτες και άλλους Ελληνες πολεμιστές εκεί στο στενό ανάμεσα στο Καλλίδρομο και τη θάλασσα του Μαλιακού στην άνιση μάχη εναντίον του πανίσχυρου στρατού των Περσών.>>Πρώτος και μάλιστα με ρεκόρ ήταν ο Φάνης Αρκουμανης κάνοντας τα 102 χλμ με Ρεκόρ διαδρομής 8 ώρες και 56 λεπτα . Ο προηγούμενος περσι είχε κάνει 9 ώρες και 17 λεπτά.

Λίγα λόγια για τον αγώνα

Περισσότεροι από 240 δρομείς, αριθμός ρεκόρ,  ξεκίνησαν αργά το απόγευμα (20:00) του  Σαββάτου 1η Αυγούστου μπροστά από το μνημείο του Δημόφιλου στις Θεσπιές Βοιωτίας με κατεύθυνση και τερματισμό στο άγαλμα του Λεωνίδα στις Θερμοπύλες Φθιώτιδας.(Δείτε όλη την εκδήλωση ΕΔΩ)

Αγωνιζονται «Στα χνάρια των Ηρώων», δηλαδή επί της διαδρομής που ακολούθησαν οι 700 Θεσπιείς όταν το καλοκαίρι του 480πχ προσέτρεξαν ώστε να ενισχύσουν τους 300 Σπαρτιάτες και άλλους Ελληνες πολεμιστές εκεί στο στενό ανάμεσα στο Καλλίδρομο και τη θάλασσα του Μαλιακού στην άνιση μάχη εναντίον του πανίσχυρου στρατού των Περσών.

Πρόκειται για την 3η έκδοση του δρομικού γεγονότος τιμής και μνήμης σε αυτούς που καταυγάζουν με τη θυσία τους την αιώνια πίστη στην πατρίδα και στην ελευθερία. Συμπίπτει με την συμπλήρωση των 2500 ετών από την ιστορική μάχη. Την οργανωτική ευθύνη έχουν αναλάβει ο δήμος Αλιάρτου-Θεσπιέων και ο ΑΠΣ «Απόλλων» ΔΑ με την υποστήριξη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και των δήμων Λεβαδείας, Αμφίκλειας -Ελάτειας, Αγίου Κωνσταντίνου-Καμένων Βούρλων-Μώλου και Λαμιέων.

Το συνολικό μήκος της δύσκολης διαδρομής μετρήθηκε στα 102χλμ. Τα κύρια σημεία της: Θεσπιές – Ασκρη (γενέτειρα Ησιόδου) – Αλίαρτος – Πέτρα (τόπος τελευταίας μάχης εντός 1829 της Επανάστασης )- Σουληνάρι – Καλάμι  – διασταύρωση Λεβαδείας/Ορχομενού  – Θούριο-  Χαιρώνεια (λιοντάρι του Φιλίππου) – διασταύρωση Δαύλειας – Αγία Παρασκευή – Κάτω Τιθορέα – Μόδι – Αγιος Φανούριος – διασταύρωση Καλλίδρομου – Αγία Ιερουσαλήμ – Μενδενίτσα – Πεύκα – Ανάβρα – έξοδος Ανωπαίας ατραπού και τερματισμός μνημείο Λακεδαιμονίων (άγαλμα Λεωνίδα). Η διαδρομή παρουσιάζει «καλοσύνες» αλλά και δυσκολίες δηλαδή αναβάσεις…

Βέβαια τηρείται το αυστηρό εγκεκριμένο πρωτόκολλο κατά του covid-19: διαλειμματική εκκίνηση, τρέξιμο ανά δυάδες, τροφοδοσία σε συσκευασία, κοκ. Ο αγώνας περιλαμβάνει τον ατομικό και δύο σκυταλοδρομίες (2 δρομείς 51,7+50,3χλμ και 4 δρομείς 24,3+27,4+26,5+23,8χλμ).

 Το Ευχαριστώ του Δημάρχου Αλιάρτου Θεσπιέων

ΒΗΜΑ ΒΗΜΑ ΣΤΑ ΧΝΑΡΙΑ ΤΩΝ ΗΡΩΩΝ!!!

Τελείωσε σήμερα ο μεγάλος επετειακός αγώνας “” ΣΤΑ ΧΝΑΡΙΑ ΤΩΝ ΗΡΩΩΝ”” Θεσπιές – Θερμοπύλες, στη μνήμη των 700 Θεσπιέων, 2.500 Χρόνια μετά τη Μάχη των Θερμοπυλών.

Ο Δήμος Αλιάρτου- Θεσπιέων,έδειξε με αυτή τη διοργάνωση πως μπορεί να τιμήσει λαμπρά γεγονότα της ιστορίας,με τρόπο ΑΣΦΑΛΗ και ΣΟΒΑΡΟ,να κερδίζει τη ΣΤΗΡΙΞΗ και την ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ όλων και να εμπνέει το ΣΕΒΑΣΜΟ.

Ο μεθοδικός τρόπος οργάνωσης έδειξε πως τις μεγάλες διοργανώσεις, δεν τις εξασφαλίζει το μέγεθος του Φορέα, αλλά η ΜΕΘΟΔΙΚΟΤΗΤΑ του και οι ΣΥΜΜΑΧΊΕΣ που δημιουργεί.

Δεν την πήραμε τυχαία,εξάλλου, την πιστοποίηση από τη Γ.Γ.Α. για την διοργάνωση τέτοιων εκδηλώσεων.

Ο ΧΩΡΟΣ της εκκίνησης στις Θεσπιές, σε ΧΡΟΝΟ ΡΕΚΟΡ άλλαξε όψη,διαμορφώνοντας ένα ΕΠΙΒΛΗΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΟ ,που εντυπωσιάζει.

Τα Εγκεκριμένα ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΩΤΌΚΟΛΛΑ, τα κάναμε ακόμη πιο αυστηρά για την αποτροπή διάδοσης του κορονοϊού.

ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ όλων είναι οι άνθρωποί μας.

ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ ,καταρχήν,αιρετοί ,υπάλληλοι και εθελοντές που αργάνωσαν το χώρο της εκκίνησης και της εκδήλωσής. ΑΨΟΓΟΙ !!!!

Η αλήθεια είναι πως με είχαν ,ίσως και λιγο πιεστικά ,πάνω απ το κεφάλι τους. ΤΟΥΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ!!

Η κα ΕΦΗ ΚΟΥΡΟΎΝΗ,αρχαιολόγος που με την σύντομη και μεστή ομιλία της παρουσίασε την διάσταση των ιστορικών γεγονότων.

ΟΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ ΜΑΣ. Αντιπεριφερειάρχες, Παπαθωμά Φανή και Κυρμανίδης Ηλίας. Οι Δήμαρχοι Ταγκαλέγκας Γιαννης, Στιβακτή Αθανασία,Καραϊσκος Θύμιος, Περγάλιας Βασίλης και Αναστασίου Γιώργος.

ΟΛΟΙ ΔΙΠΛΑ ΜΑΣ με τους Συνεργάτες τους και πολλούς ανθρώπους!!!!!

ΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ σε όλη τη διαδρομή που με την καθοδήγηση των Δημάρχων δημιούργησαν ΜΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΑΛΥΣΙΔΑ 102 χιλιομέτρων,δίνοντας τεράστια αξία στο αθλητικό γεγονός.

ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ της νύχτας ακολούθησα με συνεργάτες μου όλη τη διαδρομή και σταμάτησα σε όλους τους σταθμούς. Είδα πολλούς ανθρώπους,να βρίσκονται εκεί με όρους ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ και εισέπραξα ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΟ ΣΕΒΑΣΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΣ και το πρόσωπό μου. ΤΟΥΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΟΛΟΥΣ!!!!

ΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ ΜΑΣ, που Δημόσια τους ευχαριστούμε και τους ευγνωμονούμε.

Η ΤΡΟΧΑΙΑ, που είχε αναπτύξει ενα απίστευτο δίκτυο σε δύο Νομούς και όλα ήταν ασφαλή.

ΘΕΩΡΩ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΜΟΥ ΝΑ ΤΗΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΩ ΔΗΜΟΣΙΑ !!!!

Ο ΠΕΤΡΟΣ ΔΟΥΚΑΣ Δήμαρχος Σπάρτης που τίμησε την εκδήλωσή μας.

Το αφήγημά μας σε αυτές τις εκδηλώσεις των 2.500 χρόνων από τη Μάχη των Θερμοπυλών ,είναι η εκ νέου ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ των ΘΕΣΠΙΕΩΝ με τους ΣΠΑΡΤΙΆΤΕΣ, υπονοώντας φυσικά την ενότητα του λαού,ενώπιον του κινδύνου,με τους όρους εκείνης της εποχής που όμως πάντα,ως έννοια ειναι επίκαιρη.

Νομίζω πως η επίσκεψη αυτή “” κλείνει “” την ιστορική εκκρεμότητα της απόδοσης τιμής στους 700 Θεσπιείς από τους Σπαρτιάτες.

Τέλος ,ΟΙ ΑΘΛΗΤΕΣ , αυτοί που βάδισαν στα “”ΧΝΑΡΙΑ ΤΩΝ ΗΡΩΩΝ”” και μας έδωσαν την ευκαιρία να ζήσουμε την ιστορία.

Με μεγάλη χαρά και τιμή χειροκρότησα τον πρώτο των πρώτων, στις 5 τα ξημερώματα, που διένυσε τα 102 χιλιομετρα σε λιγότερο από εννέα ώρες και του πρόσφερα το μετάλιο της νίκης,ενώπιον του μνημείου των 700 Θεσπιέων.

Σχετικά